tirsdag den 28. februar 2012

Aften

Ligesom jeg synes det er vigtigt at starte dagen godt, synes jeg også det er vigtigt at slutte ordentligt. Jeg holder af at komme overens med dagen før den ender, så jeg kan hvile trygt.

Derfor slutter jeg dagen foran Buddhaen i mit soveværelse, hvor jeg chanter dharanis og sender metta; først til mine nære og kære, og derefter til at alt og alle. Jeg tillader den kærlighed der er i mit hjerte at strække sig ud i alle retninger, og forestiller mig, at ethvert fænomen som berøres af min metta, smitter alle fænomener omkring sig med den. På den måde bliver alt berørt at mit hjerte, og mit hjerte berøres af alt.

Så sover man godt.

tirsdag den 21. februar 2012

Kobberbryllup - fornyelse af løfter

Jeg har endnu en gang haft den store glæde at forrette en vielse. Denne gang var det et kobberbrudepar, som står mit hjerte meget nær, der ønskede at bekræfte de løfter de engang gav hinanden.

Vi lavede en ceremoni, som var bygget over den almindelige daglige ceremoni. Vi startede med Sanrai, hvorefter alteret blev åbnet på traditionel vis. Derefter reciterede vi Sangemon og Hjerte Sutraen sammen med alle gæsterne, og så fulgte selve vielsen, først med min tale, og derefter med bekræftelsen af løfterne:

”Hvad er det gode ægteskabs særkende? I burde kunne svare mig, for I har 12 ½ års erfaring med det gode ægteskab.

”Jeg tror at en vigtig ingrediens er harmoni. Harmoni opstår når man opfører sig ansvarligt, når man er tålmodige med hinanden og med livet, og når man indser, at nok er man to, men at man er ikke afgørende forskellige.

”Mennesket er generelt meget optaget af forskelle. Det er lidt besynderligt, for i bund og grund er vi faktisk ret ens. Betragter vi to mennesker ganske tæt på, i et mikroskop, så er der ikke den helt store forskel, og hvis vi ser langt fra, som om vi var et væsen fra en anden planet der skulle lære om den menneskelige race, jamen så er de også ret ens.

”Forskellene kan udelukkende findes et sted imellem de to betragtninger – og hvorfor skal vi tillægge dem så meget vægt, når det netop er ideen om forskel der skaber ufred? Den buddhistiske munk Shantideva skriver:

”Jeg ønsker lykke, og jeg ønsker at leve i glæde

- andre ønsker akkurat som jeg.

Hvad er det da ved mig som er så særligt,

At jeg kun vil skabe lykke for mig selv?

”Et ægtepar, som vælger at gøre denne indlysende sandhed til deres grundpræmis, har skabt mulighed for at ægte harmoni kan opstå mellem dem, til glæde for både dem og deres kære.

”Den lykke vi så inderligt ønsker os, kommer af vores gode tanker, ord og handlinger; den kommer af venlighed og omsorg. Når man bærer hinanden blidt i sindet, og når man vælger at den andens lykke er ligeså vigtig som ens egen, så har man fundet kærligheden.

”Tine og Jørgen, I ved godt, at ægte kærlighed er at ville give; at det ikke er at ville have. Ægte kærlighed er ønsket om at elske, det er ikke ønsket om at lave sin elskede om. I har levet med denne kærlighed i mange år, og den skal også være jeres fundament fremover.

”Et bryllup handler om Det Store Valg, det store ’JA’, men kærligheden kan ikke bestå på bare et enkelt JA – den kan kun bestå gennem de mange små valg; gennem hver eneste dags valg af hinanden. Med alle de små valg åbner man sit hjerte, og siger ja til kærligheden, og netop derved holder man den i live.

”Det er ikke altid nemt at vælge klogt; det er ikke nødvendigvis nemt at vælge lykken. Men finder man en god ven at dele livet med, bliver det meget nemmere. I har hinanden; I har fundet en god ven – og I har bevist, at når man husker at være hinandens gode venner, giver man både kærligheden og lykken gode kår.

”I har levet sammen i omsorg, kærlighed og tillid. I har valgt hinanden, hver eneste dag – hvert eneste øjeblik. I har levet op til det sande omfang af det løfte, jeres ægteskab bygger på.

”Og derfor spørger jeg nu dig, Jørgen, om du vil bekræfte dit løfte om at leve med Tine i kærlighed, og hjælpe hende med ikke at gøre noget ondt, at gøre alt hvad der er godt, og rense sit sind?

”Ligeledes spørger jeg dig, Tine, om du vil bekræfte dit løfte om at leve med Jørgen i kærlighed, og hjælpe ham med ikke at gøre noget ondt, at gøre alt hvad der er godt, og rense sit sind?

”Tine og Jørgen; I er bundet sammen i kærlighed. Gå med fred.”

Derefter lavede brudeparret en røgelsesofring, med en bøn for deres liv sammen, og endelig blev alle gæsterne inviteret til at deltage i ofringen. Det var meget rørende at se især børnene gå til opgaven med så stor alvor og oprigtighed!

Brudeparret ønskede sig at vi afsluttede ceremonien med en anden videregivelse end den traditionelle, fordi den traditionelle kan være svær at forholde sig til for de som ikke er fortrolige med buddhismen. Derfor valgte vi denne videregivelse:

Jeg ønsker lykke, og jeg ønsker at leve i glæde

- andre ønsker akkurat som jeg.

I respekt for dette ønske

håber jeg at det gode vi sammen skaber

må gavne alle der søger lykke,

og blive Tine og Jørgen til glæde i deres ægteskab.”


Det var en helt vidunderlig dag, og en meget stor glæde for mig at få lov at være med til. Det bliver en dag jeg sent skal glemme!

tirsdag den 14. februar 2012

Diamant Sutraen

Diamant Sutraen har en spændende historie, som er værd at tage med, når man interesserer sig for værket. Den blev fundet i den kinesiske by Dunhuang i starten af det 18. Århundrede, som en del af et større, spektakulært fund.

Byen Dunhuang var der en militær forpost på Kinas nordvestlige grænse, ud mod Silkevejen. Silkevejen forbandt det centrale Asien med den vestlige verden, og den fungerede først og fremmest som handelsrute, men også religiøse og filosofiske tanker udbredtes med de handlende. Adskillige buddhistiske munke, og i øvrigt også mange andre ’religiøse specialister’, levede i huler og små samfund langs ruten. Da Kina i 854 forbød buddhismen, blev mere end 4600 templer lukket, og munke og nonner fra disse steder blev sendt tilbage til det verdslige liv. Tyve år senere ophævede den nye kejser forbuddet, men den kinesiske buddhisme kom aldrig helt tilbage til fordums storhed.

I 1127 blev Dunhuang invaderet af nomader nordfra. Under invasionen blev en af hulerne brugt som gemmested for tusindvis af buddhistiske sutraer og andre tekster. I de følgende århundreder synes al erindring om dette enorme lager at være gået i glemmebogen, men alle de vidunderlige skatte klarede sig frelst igennem til det tyvende århundrede. Hele området blev tilsidesat og til sidst glemt mod slutningen af Ming dynastiet, og lå begravet i ørkenens sand igennem mange år.

I starten af 1900-tallet udnævnte en kinesiske daoist, Wang Yuan-lu, sig selv som vogter for disse tempel-huler. Wang opdagede et afskærmet område bag en korridorer, og bag den skærmende væg viste der sig at være mere end 10.000 forskellige buddhistiske tekster og andre materialer der alle daterede sig tilbage til tiden fra 406-1002. Der var skrevne manuskripter, silkemalerier, Buddha-statuer og andre religiøse artefakter. Teksterne var både buddhistiske kanoniske værker og kommentarer, og også konfucianske, daoistiske og kristne skrifter, såvel som diverse kinesiske dokumenter som antologier, ordbøger, og forskellige papirer fra den kinesiske administration. Blandt teksterne var verdens ældste printede bog – faktisk i form af rulle – Diamant Sutraen, dateret til 868. Rygter om denne opdagelse bragte adskillige europæiske ekspeditioner til Dunhuang, blandt andet en der blev ledet af A. Stein. Wang solgte de fleste af værkerne til A. Stein i 1907 for den overvældende sum af 220 GBP; en sum som han brugte til at restaurere hulerne for.

I dag er Diamant Sutraen tilgængelig på mange forskellige sprog, og snart også på dansk – hold øje med Tendais webshop på www.tendai.dk!

mandag den 6. februar 2012

Studiegruppe

Vi har en dejlig studiegruppe i Lotus Sanghaen, som mødes en gang om måneden, på torsdage kl. 19 til 21. Har du lyst til at være med, dukker du bare op; tilmelding er ikke nødvendig.

Vi læser i øjeblikket Diamant Sutraen, og det er bestemt ikke for sent at begynde at deltage! Vi bestræber os på at lade hvert enkelt møde udgøre en helhed, som man kan deltage i uden videre forudsætninger. Sideløbende med studiegruppen bliver sutraen oversat til dansk, og det er denne danske udgave vi bruger under møderne. Skulle nogen have lyst til at læse sutraen på egen hånd, anbefaler vi Mu Soengs oversættelse, The Diamond Sutra: Transforming the Way We Perceive the World. Sutraen er også gratis tilgængelig i flere forskellige online oversættelser – vi anbefaler denne: http://diamond-sutra.com/diamond_sutra_text/

Datoerne for studiegruppemøder i første halvår 2012 er som flg (med forbehold for ændringer!!):

9/2, 15/3, 19/4, 24/5, 20/6

Vel mødt!